Banner 468 x 60px

 

sâmbătă, 30 iunie 2012

Parbriz fisurat/crapat prin soc mecanic

0 comentarii
La preluarea masinii, starea parbrizului este consemnata in procesul verbal aferent. Ce facem insa, daca pe parcursul calatoriei, avem de-a face cu o fisura in parbriz, cauzata de un soc mecanic (ex. piatra ricosata de un alt autoturism, drum in lucrari)? 

Nu este cazul sa va ganditi la ce este mai rau - pierderea garantiei. Defectele parbrizelor pot fi remediate in unitati service autorizate, atata timp cat nu avem o avarie intinsa pe o suprafata mare sau care in urma reparatiilor ar putea afecta gradul de vizibilitate prin modificarea structurii sticlei tratata.

Reparatorul evalueaza complexitatea problemei si o incadreaza in una din cele doua categorii posibile: 
- fisura - remediabila daca nu se intinde pe o suprafata mai mare de 15 cm;
- crapatura/ciobitura - remediabila sau nu, in functie de forma si marime.

Referitor la costuri, de obicei aceste interventii pornesc de la 10 EUR/defect. Daca avem de-a face cu lucrari usoare, in 30 de minute problema este rezolvata. Un aspect foarte important este acela ca la finalizare service-urile acreditate ofera certificate de garantie pentru reparatiile efectuate.

Parbrizele auto care au suferit avarii, chiar si minore, daca nu sunt reparate la timp vor trebui inlocuite, deoarece orice lovitura primita are tendinta sa se extinda pe toata suprafata sticloasa.  In cazul in care va aflati intr-o astfel de situatie, solicitati agentului de inchirieri sa va permita reparatia autovehicului sau sa va retina din garantie doar contravaloarea interventiilor.



Read more...

sâmbătă, 23 iunie 2012

Etape de parcurs la preluarea masinii

0 comentarii
Contractul de inchiriere a fost emis conform rezervarii, agentul v-a informat in legatura cu termenii si conditiile, plata si preautorizarea au fost efectuate, mai ramane doar sa preluati masina. Atentie, contractul nu se semneaza decat dupa verificarea, impreuna cu agentul, a starii masinii pe care urmeaza sa o folositi. 

"Ce inseamna, mai exact verificarea masinii?" In prima faza, vorbim despre o inspectia vizuala completa a autoturismului, atat la exterior, cat si in interior. Orice tip de avarie - incepand de la zgarieturi fine sau puncte de vopsea sarita, pana la componente indoite, sparte sau ornamente lipsa, capace de roti, interior deteriorat, scaune arse. etc., toate vor trebui mentionate in fisa de predare-primire, anexata contractului.

Sunteti pregatit sa intrati in autoturism. Masina trebuie sa porneasca usor si sa nu afiseze erori pe display-ul din bord. De asemenea, indicatorul de carburant trebuie sa afiseze plin, pentru ca la returnare, sa stiti exact cat combustibil aveti de completat.

Starea luminilor. Verificati daca sistemul de iluminare are toate becurile functionale, in caz contrar, solicitati agentului sa va inlocuiasca becurile arse. Unele companii ofera clientilor becuri de rezerva.

Autoturismul necesita, conform legii, pachet legislativ. De regula, trusa medicala, extinctorul, tringhiurile si vesta reflectorizanta sunt tinute in portbagaj. Si daca tot sunteti acolo, puteti arunca o privire si asupra rotii de rezerva, a cricului si a cheii de roti.

Pneurile vor fin stare buna, fara uzura excesiva si conform cu sezonul (iarna/vara).

Documentele autoturismului va vor fi inmanate de catre agentul de inchirieri, in original sau copii (unele firme lasa clientilor numai copii dupa acte, ca o masura de siguranta suplimentara impotriva furtului - in acest caz, consecintele pentru neprezentarea documentelor in original la controale este suportata de firma). Verificati daca acestea sunt in perioada de valabilitate, pentru a nu avea probleme cu politia. 

Numarul de telefon. Vi se va aduce la cunostinta existenta unei linii telefonice deschisa non-stop, in vederea sesizarii eventualelor probleme tehnice si solutionarea acestora. Orice problema cu autoturismul trebuie sesizata imediat ce apare.
Read more...

5 motive pentru a inchiria o masina

1 comentarii
Fie ca sunteti persoana fizica si aveti inainte o vacanta sau reprezentant al unei companii, intr-o calatorie de afaceri,  cu totii avem nevoie de mobilitate. Ne place sa conducem, iar ideea de a testa o noua masina incanta simturile, urmatorul pas de aici fiind biroul de inchirieri auto. Iata cateva argumente in favoarea sistemului rent-a-car:

- Siguranta. Masinile din flotele rent sunt relativ noi, cu putini km la bord, achizitionate direct de la dealeri. Reviziile sunt realizate la intervalele mentionate de producator iar consumabilele inlocuite la timp, legislatia romana fiind stricta cu autovehiculele in regim rent-a-car, taxi, scoala, etc. Mai mult, marile companii intocmesc periodic fise de verificare suplimentare.

- Conditii usor de indeplinit. In linii generale, toate firmele impun trei conditii pentru a putea inchiria: varsta minima de 21 de ani, vechimea permisului mai mare de 1-2 ani si detinerea unui card de credit, necesar pentru preautorizarea garantiei. Pentru persoanele cu varsta pana in 25 de ani se pot solicita uneori garantii suplimentare.

 - Reducerea nivelului de stres sau oboseala. Aici ne vom referi mai mult la persoanele straine care aleg primul mijloc de transport avionul. Multi turisti prefera sa inchirieze o masina inca de la sosirea in aeroport, decat sa calatoreasca direct cu masina personala mii de km. Astfel se vor diminua stresul, oboseala acumulata prin conducere excesiva, uzura masinii personale, carburantul utilizat, etc. 

- Diversitate. Parcurile de rent-a-car contin branduri auto diversificate, clasificate in functie de marimea sau dotarile masinii (ex. mini, economy, compact, SUV, business, etc.). In functie de bugetul alocat sau comfortul dorit, puteti opta cam pentru orice masina doriti, cu conditia sa aveti o rezervare efectuata cu cel putin cateva zile inainte. 

- Asigurari suplimentare. La inchirierea unui autoturism se solicita garantii preautorizate de pe un card de credit cu valori cuprinse intre 300 si 1200 EUR, cu retinere integrala sau partiala in cazul unei avarii produse din vina utilizatorului. Daca aceste sume vi se par prea mari, exista posibilitatea contractarii unei asigurari suplimentare ce exclude utilizatorul de la plata daunelor, in acest caz nemaifiind necesara preautorizarea. Tariful este stabilit in functie de nr de zile solicitate iar suma este nereturnabila. Iata inca un motiv pentru o calatorie lipsita de stres, din punct de vedere financiar. Atentie insa la exceptii, fiecare companie isi stabileste conditii contractuale diferite. In acest caz, se recomanda citirea cu atentie a contractului de inchiriere.  
Read more...

joi, 21 iunie 2012

Cardul de credit - conditie eliminatorie

0 comentarii
Majoritatea firmelor de Rent-a-Car solicita clientilor efectuarea a cel putin o tranzactie cu cardul de credit la inchirierea unei masini, fapt reclamat de oameni ca fiind nejustificat. "De ce sa folosesc cardul daca am bani cash"?

Explicatia este simpla. O data cu aparitia pe piata romaneasca a mai multor companii de profil, concurenta nu face decat sa perfectioneze serviciile oferite, aici vorbind in principiu de masinile noi, achizitionate de la dealeri. Masinile noi nu sunt de neglijat pentru hoti, care si acestia si-au perfectionat la randul lor, tehnicile. 

Aceste riscuri se doresc a fi evitate, iar o tranzactie bancara efectuata cu un card de credit poate releva multe informatii despre detinatorul contului. Plata cu ajutorul cardului poate fi considerata o masura de siguranta impotriva furtului, a abuzului de incredere (proasta utilizare a bunului pus la dispozitie sau distrugerea sa cu rea vointa), in conditii generale - incalcarea termenilor si conditiilor impuse de companie clientilor.

"Dar de ce sa imi luati de pe card 300-500-1000 EUR daca eu va datorez numai 59 EUR?" Aceasta tranzactie nu presupune incasarea fizica a clientului, banca blocheaza suma respectiva fara ca banii sa ajunga in contul firmei de "rent". Este emisa o chitanta de preautorizare pentru care va veti da acordul prin semnatura, urmand ca la returnarea masinii in conditiile in care ati preluat-o (fara avarii noi) sa vi se permita accesul din nou la suma respectiva. Tranzactia nu este comisionata.

Atentie insa cand preluati masina, toate avariile trebuiesc trecute pe procesul verbal. Nu de alta, dar nu v-ati dori sa platiti greselile altora. 
Read more...

Imi trebuie urgent o masina, ce fac?

0 comentarii
Chiar daca utilizatorul de rand se poate regasi putin reticent in privinta inchirierii unui autoturism, daca nu din placere, atunci din necesitate, poate fiecare dintre noi la un moment dat vom fi pusi in situatia de a gasi rapid o solutie de mobilitate. Aici intra in joc firmele de Rent-a-Car.

Piata inchirierilor auto in Romania se afla in acest moment in plina expansiune, standardele firmelor ce ofera servicii de acest tip tinzand sa se alinieze cu cele de talie internationala. Si cum ne aflam in secolul vitezei, este usor sa ajungem la concluzia ca principalul generator de clienti este reprezentat de Internet. Ok, Internet, Google Search...si mai departe?

Dupa Internet exista o serie de criterii ce pot departaja o companie serioasa de Rent fata de tepuitori. Avand in vedere ca site-urile de prezentare sunt realizate de firme de webdesign cu experienta, carora li se atribuie un buget mai mult decat suficient, trebuie stiut ca un site cu "masinute sclipitoare" sau  mesaje cu caractere mari    - ex: "toate costurile incluse" nu inseamna neaparat si servcii de calitate. 

Toate informatiile esentiale (masini disponibile in flota, linie telefonica disponibila non-stop pentru rezervari,  preturi, termeni si conditii de inchiriere) continute de un website trebuie sa fie la vedere, fara link-uri de redirectionare. 

Cea mai facila metoda de a rezerva un autoturism este fie prin intermediul formularului inglobat in site, fie prin trimiterea unui e-mail la adresa de contact in care se va specifica perioada si locul de preluare, respectiv predare. Majoritatea operatorilor raspund in termen de cateva ore printr-o rezervare provizorie, pentru care solicitantul trebuie sa-si dea acordul atat in privinta costurilor, cat si a conditiilor de inchiriere (despre care vom discuta in articolele viitoare). 

Istoricul firmei poate insemna o sursa de informare, astfel ca inainte de a alege furnizorul, ar fi bine sa aflam si alte informatii despre activitatea sa. Putem cauta pareri, impresii ale altor clienti, gradul de satisfactie sau transparenta. In fond, avem nevoie de cat mai multe informatii inainte de a trece la volan, tocmai pentru ca o masina inchiriata nu este ca un produs ales de pe raftul unui supermarket, inseamna responsabilitati mai mari, garantii, dar nu trebuie sa insemne un stres in plus.


Iata, pe scurt, etapele de parcurs in vederea inchirierii unui autoturism, prin intermediul rezervarii online:
- cerere prin e-mail de disponibilitate si cotatie a modelului auto dorit pentru perioada specificata;
- rezervare provizorie;
- confirmare;
- prezentare pentru preluare auto la agentia de inchirieri/locatie dorita;
- verificare impreuna  cu agentul a starii masinii, intocmire contract de inchiriere;
- preluare;
- predarea masinii, verificare impreuna cu agentul a starii masinii;
- restituirea garantiei.
Read more...